Tidak dapat dinafikan bahawa satu hari nanti, warga tua kesayangan kita memerlukan lebih daripada apa yang boleh didapati daripada keluarga sendiri. Ramai warga emas enggan ke rumah penjagaan orang tua, menyatakan bahawa mereka ‘tidak mahu berada di rumah orang tua’. Tetapi, kini warga emas serta keluarga mereka boleh mendidik diri tentang pelbagai pilihan yang sedia ada, dan mereka boleh kaji selidik rumah penjagaan yang sesuai untuk membantu anda dan orang kesayangan anda memilih pilihan terbaik untuk situasi unik mereka. Rumah penjagaan adalah langkah besar bagi warga emas yang memerlukan lebih banyak sosialisasi, dan lebih banyak bantuan keperluan harian daripada keluarga mereka boleh menyediakan di rumah. Berikut adalah beberapa sebab yang menarik untuk mempertimbangkan rumah penjagaan untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti kehidupan warga emas kesayangan anda:

Makanan Berkhasiat Disediakan Oleh Chef

Rumah penjagaan menawarkan makanan yang disediakan oleh chef untuk memberi nutrisi yang secukupnya. Penduduk dihidangkan makanan yang sesuai dengan keperluan kesihatan mereka tiga kali setiap hari atau.

Bantuan Dengan Kehidupan Harian

Penjaga selalunya bertanggungjawab untuk membantu warga emas kesayangan mereka dengan aktiviti harian seperti memandikan, memakaikan pakaian dan memberi makan. Ada yang juga yang menanggung kos jururawat di rumah. Kedua-dua pilihan ini mungkin boleh menyebabkan ketegangan dalam keluarga. Rumah penjagaan boleh mengelakkan masalah ini supaya perhubungan antara warga emas dan keluarga mereka kekal sihat.

Tiada Tekanan Pengemasan dan Pengangkutan

Mengikuti janji temu kesihatan, kerja harian dan pengemasan boleh menyebabkan tekanan bukan sahaja untuk warga tua tetapi juga keluarga mereka. Sebahagian besar beban diambil oleh pihak rumah penjagaan kerana mereka menawarkan perkhidmatan pengemasan dan pengangkutan.

Aktiviti Fizikal dan Kecergasan

Banyak rumah penjagaan menawarkan kelas senaman, peralatan gim dan ahli fisioterapi untuk membantu warga tua mengekalkan kecergasan dan juga menyediakan terapi fizikal.

Persekitaran yang Selamat

Pengubahsuaian rumah dan penjagaan dalam rumah diperlukan untuk persekitaran hidup yang selamat di rumah, dan ini boleh menjadi sangat mahal. Rumah orang tua direka khas untuk aksesibiliti dan mobiliti di samping menawarkan khidmat penjagaan pakar dan rawatan perubatan jika diperlukan.