Berikut adalah soalan yang perlu anda tanya untuk membantu memilih kemudahan hidup dibantu dengan betul, dipecahkan kepada lapan bahagian yang mungkin menimbulkan lebih persoalan.

Apakah keperluan saya?

Tiada satu kemudahan yang terbaik untuk semua orang. Anda perlu berfikir dengan teliti tentang apa yang anda perlukan sekarang dan pada masa akan datang. Memikirkan perkara ini dapat membantu anda mengutamakan senarai keperluan dan keinginan anda dan padankan benda tersebut dengan rumah penjagaan yang boleh menyediakan kemudahan tersebut. Adakah anda memerlukan penjagaan sepanjang hari? Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti dengan jelas apa keperluan anda, lihat kemudahan yang tersedia untuk memastikan bahawa mereka dapat memenuhi keperluan tersebut. Adakah mereka mempunyai alat dan struktur fizikal untuk memenuhi apa yang diperlukan? Membuat carta boleh membantu anda mengaturkan pemikiran anda dan mengelak daripada dimanipulasi oleh pengurus yang persuasive atau bangunan yang cantik.

Berapakah kosnya?

Mengetahui sebanyak yang anda boleh tentang apa yang boleh dijangkakan secara kewangan dari masa ke semasa boleh membantu anda mengelakkan daripada terkejut kemudian. Soalan-soalan untuk ditanya mengenai kemudahan hidup dibantu termasuk:

  • Adakah bayaran meningkat setiap tahun, dan jika ya berapa?
  • Apakah bayaran bulanan tertinggi yang mungkin saya dapat?
  • Apa yang termasuk dalam yuran?
  • Apa lagi yuran a la carte bukan sebahagian daripada yuran bulanan yang saya perlu masukkan ke dalam bajet saya?

Tanya jika anda boleh melihat kontrak. Banyak kemudahan hidup dibantu akan berkongsi maklumat ini dengan senang hati. Sekiranya mereka teragak-agak atau tidak membiarkan anda melihat kontrak itu, ia adalah amaran bahawa sesuatu tidak betul. Anda juga harus bertanya sama ada kemudahan yang anda sedang mempertimbangkan mempunyai yuran pendahuluan untuk masuk. Sesetengah rumah penjagaan mengenakan deposit keselamatan. Sesetengah mempunyai Lain-lain mempunyai yuran kemasukan atau yuran pendahuluan satu kali. Anda juga harus bertanya sama ada yuran ini boleh dikembalikan.

Di manakah lokasinya?

Anda harus berfikir masak-masak tentang lokasi rumah penjagaan. Fikirkan tentang lokasi dan bagaimana untuk mengekalkan silatulrahim dengan komuniti mereka. Sudah menjadi biasa di masyarakat kita untuk warga emas tinggal berasingan dari anak-anak mereka di negeri atau rantau yang lain. Kita harus memikirkan sama ada lokasi rumah penjagaan boleh memanfaatkan mereka dalam jangka panjang. Langkah ini juga merupakan permulaan perbincangan tentang ketergantungan sepanjang hayat supaya tidak terganggu akibat berpindah dengan kerap. Mulakan pencarian dan berbincang sebelum hal ini menjadi krisis dan pertimbangkan bagaimana kehidupan warga emas kesayangan anda akan terus berubah semakin umur mereka meningkat.

Apa aktiviti dan kemudahan yang ada?

Salah satu cara rumah orang tua membezakan diri mereka dari yang biasa adalah melalui aktiviti dan kemudahan yang mereka tawarkan. Anda harus bertanya bukan sahaja “berapakah jkali makanan dihidangkan sehari’, tetapi juga ‘Adakah saya mempunyai pilihan menu? Adakah saya selalu pergi ke ruang makan?’ Dan yang paling penting: ‘Bagaimana rasa makanan?’. Makanan adalah penting dan ramai warga emas memerlukan diet khas, oleh itu sangat penting untuk mengetahui sama ada rumah penjagaan yang anda sedang mempertimbangkan boleh mengendalikan rasa, pilihan dan diet khas yang diperlukan oleh perubatan. Makanan juga merupakan sumber kenikmatan utama bagi ramai orang, dan ia adalah satu bahagian kehidupan yang masih boleh dikendalikan oleh orang yang semakin sakit, oleh ini merupakan pertimbangan yang penting.

Bagaimanakah penjagaan kesihatan disampaikan?

Anda perlu memastikan bahawa orang yang anda sayangi diurus dengan betul. Untuk itu, mereka perlu memastikan semua penjagaan didokumenkan dan penjagaan diberikan pada masa yang tepat. Sebagai contoh, bagaimanakah ubat-ubatan dibuang dan diuruskan untuk warga emas yang memerlukan bantuan dengannya? Berapa kerapkah tanda-tanda penting direkodkan dan bagaimana mereka dikesan? Rumah penjagaan yang tidak mempunyai sistem berasaskan komputer perlu dielakkan kerana jururawat cenderung untuk melupakan atau terlepas pandang sesuatu ketika mereka menulis. Orang kesayangan anda akan menghabiskan lebih banyak masa dengan jururawat dan pembantunya daripada dengan orang lain, jadi perhatikan bagaimana mereka berinteraksi dengan penduduk dan satu sama lain.

Lain-lain Pertimbangan dan Keutamaan

Bertanya lebih awal tentang soalan logistik seperti sama ada anda boleh membawa barang-barang sendiri. Bagaimanakah anda membayar bil-bil dan bilakah anda perlu membayarnya? Semak untuk melihat jika terdapat portal dalam talian yang anda boleh log masuk dan melihat invois anda dan data tanda-tanda penting orang kesayangan anda. Kemudahan yang lebih baru dan lebih baik dikendalikan mempunyai perkara-perkara ini.